Darázsirtás házilag és profikkal

Darázsirtás házilag és profikkal

Ha darázsfészket vettünk észre, vagy fekete-sárga repülő kártevőt láttunk a ház táján, akkor fennáll az esélye, hogy darázsfertőzéssel küzdünk és ilyenkor időszerű lesz a darázsirtás. Darázsirtás otthoni megoldásokkal is többféleképpen végezhető el, de szakértői szolgáltatás is igénybe vehető a feladat elvégzésére.

A tényleges darázsirtás megkezdése előtt meg kell határozni a fészek- és darázsfajtát a kolóniájuk vizsgálatával. Tegyük meg az összes óvintézkedést: viseljünk védőfelszerelést, például teljes ujjú és hosszú nadrágot, zárt cipőt, kesztyűt és védőszemüveget, mielőtt a fészkekhez mennénk, miközben végrehajtjuk az alábbi darázsirtás terveket:

Fészekáztatás: áztassuk be a darázsfészket rovarölő permettel. Tegyünk meg minden óvintézkedést, hogy elkerüljük a rovarirtó szerrel való érintkezést permetezés közben. Pusztítsuk el a fészket, miután az összes darázs elfogy.

Fészekporzás: Kisebb kockázatot jelent, mint a fészek áztatása. A poros peszticid ideális, ha a darázsfertőzés nem jelent közvetlen veszélyt, vagy ha a darázsfészek a földön található. Szórjunk be egy kis peszticid port a fészekre és a környező területre, és azonnal menjünk el.

Kerületi permetezés: Ez egy fontos lépés a darazsak elleni védekezés során. Permetezzük ugyanazt a rovarölő szert (amit már használtunk a fészek átitatására) azokon a területeken, ahol a darazsak repülnek. Ezek a rovarölő szerek károsak lehetnek a növényekre; ezért permetezzük őket körbe a területen, és kerüljük a közvetlen rájuk permetezést.

Csali: Ha nem tudjuk megtalálni a darázsfészket, ez egy jó lehetőség. Egyes házi készítésű darázscsapdák vonzzák a darazsakokat, ami segíthet megszabadulni a darazsaktól. Vágjuk le a szódásüveg fejét azon a ponton, ahol a felső lejtő véget ér. Adjuk hozzá az ebéd húsát, a szódát és az ecetet, és fordítsuk fejjel lefelé. Helyezzük el úgy, hogy a nyaka a palack alja felé nézzen úgy, hogy a kupak le van csavarva. Akasszuk ki ezt a palackcsapdát egy kötéllel.

Házi készítésű spray: Keverjünk el egy teáskanál mosogatószert két csésze vízzel, permetezzük ezt az oldatot a darázsra, és várjunk 10-15 percet, amíg elpusztul.

Gázmestes szerep. A darazsakat gázzal és füsttel is kiűhetjük a fészkeikből.

Nagyon vigyázzunk a darázs csípéssel, hiszen az allergiások anafilaxiás sokkat kaphatnak, ezért mindig legyen a közelben gyógyszer, ha házi irtásba kezdenénk.

A darazsakon túl hasonlóan idegesítő kártevő az ágyipoloska is. Az ágyi poloska kiirtása nehezebben végezhető el szakember nélkül. Egy ágyi poloska irtás miatt nem kell túlságosan mélyen a zsebünkbe nyúlni, viszont nagyon hálásak leszünk, miután megbíztunk valakit, hogy tüntesse el a poloskákat a házból.

A patkány fertőzöttség megszüntetésére is érdemes lehet profikat megbízni. Bár kereskedelmi forgalomban kapható patkányméreg, de a nem túl elszabadult patkányirtás árak mellet, elképzelhető, hogy érdemes inkább szakemberekre bízni a feladatot. Időről időre felvetődik, hogy gázmester is elvégezheti a patkányirtást gázzal. Ez azonban csak különleges esetekben járható út. Erre csak tökéletesen szigetelhető, nyirkos raktárakban van lehetőség, lakóházban soha.