Derékfájás kezelési otthoni tornával

Derékfájás kezelési otthoni tornával

A hát alsó izmai számos okból fontosak az egészség szempontjából. Bárki, akit valaha kínzott már derékfájás tudja, milyen érzés, amikor hirtelen a hátunk és a derekunk nem szolgál minket megfelelően, minden keménnyé vagy fájdalmassá válik. Fontos, hogy megtanuljuk, hogyan kell megfelelően megerősíteni a hátunkat és a derekunkat, hogy elkerüljük a sérüléseket és távol maradjon tőlünk mindent mozgásszervi betegség.

A derekunk stabilizálja a testünket, hogy karjaink és lábaink szabadon működhessenek anélkül, hogy a test többi része felborulna. Ha valaha is volt hátsérülésünk, akkor tudjuk, hogy mennyire igaz ez, mert derékfájás közben az olyan mindennapi dolgok, mint például a karunk fejünk fölötti mozgatása vagy a székből való felállás mind fájdalmas cselekvések lehetnek, mert közben a hát izmai összehúzódnak, így stabilizálva a gerincünket. A mozgástér szűkület meglehetősen megterhelő nemcsak a fizikai, de a mentális egészségünknek is.

Ha már megjelent a derékfájdalom, van néhány gyógytorna gyakorlat, amivel otthon is erősíthetjük a hátizmainkat, ami stabilabb tartáshoz vezethet.

#1 Plankelés

Vitathatatlanul a legjobb alapgyakorlat, lényegében mindent átmozgat, ami a váll és a csípő között működik. A plankelés sokkal több, mint egy hasizom gyakorlat, a fenék és a gerincoszlop stabilizátorai is beindulnak, ha helyesen csináljuk a feladatot.

#2 oldal plank

Nemcsak megelőzésre, de akkor is jó feladat ez, amikor derékfájás kínoz minket. Hasonló a hagyományos plankeléshez, de kicsit keményebb, kicsit jobban elszigeteli a hát és a has oldalsó izmait, különösen a ferde izmokat. Egy másik nagyszerű gyakorlat a hát alsó részére is.

#3 Híd

Remek gyakorlat a farizmok és a deréktáj megmunkálására. Legyünk óvatosak ezzel a feladattal, ha tartós derékfájással küzdünk. A gyakorlat a padlón fekve kezdődik hajlított térddel. Tartsuk a lábainkat vállszélességben egymástól, szorítsuk össze a fenekünket, miközben hátranyúlunk, és emeljük fel a csípőnket a padlóról. Tartsuk 1-2 másodpercig, majd lassan térjünk vissza a padlóra. Ismételjük meg háromszor – négyszer a feladatot.

#4 Szuperman

Nemcsak megelőzésre, de akkor is jó feladat ez, amikor derékfájás kínoz minket. A feladat valóban a hátsó hátizmokat célozza meg. Vigyázzunk, nehogy túlfeszítsük magunkat, ha fáj, inkább vegyünk vissza a kiemelkedésből. Feküdjünk hasra és emelkedjünk el a talajtól, amilyen magasra csak tudunk, miközben kezeink a tarkónkon vannak.

#5 Holthúzás

A holthúzás jellemzően az edzőteremben történik súlyzókkal, de ugyanez a gyakorlat otthon is elvégezhető kisebb súlyokkal. Remek teljes testgyakorlat, amelyet combizom gyakorlatnak neveznek, de dolgoznak közben a fenékizmaink is. Legyenünk óvatosak a feladatok közben, ügyeljünk arra, hogy a hátunk végig egyenes legyen.