Profi segítség, ha kopog a kormánymű az autónkban

Profi segítség, ha kopog a kormánymű az autónkban

Az autókat érintő hibajelenségek sorában nagyon gyakori eset, amikor kopog a kormánymű. Ezzel egyidejűleg tapasztalhatunk súrlódó vagy egyéb különös hangot, zörgést, kattogást. Bizonyos típusoknál többször lép fel a probléma, gyakori például BMW, a Mercedes, vagy a Volkswagen kormánymű kopogása.

A hibajelenség persze bármilyen fajtájú autót érinthet, függetlenül attól, hogy mechanikus, hidraulikus vagy elektromos szervós kormányzásról van szó. Mindegyik rendszer tartalmaz ugyanis könnyebben kopó, fém alkatrészeket, így szinte elkerülhetetlen, hogy hosszútávú használat után se észleljük egyetlen egyszer sem az évek alatt, hogy kopog a kormánymű.

Amikor a hibát jelző autó a javítóműhelybe kerül, a szerelő első körben lokalizálja a problémát, mert megtévesztő lehet, hogy a kormányműből vagy a futómű egyéb részeiről származik-e a hang. Amint feltárásra került, hogy a hiba oka valóban a kormányműben keresendő, biztosak lehetünk abban, hogy valamelyik alkatrész elhasználódása miatt kopog a kormánymű. A diagnózis felállításához gyakran az is elég, ha lóg a kormánymű, akadozik a kormány, vagy ha észrevehetően nagy holtjátékot észlelünk.

Sokan teszik fel azt a kérdést, hogy mennyire biztonságos, ha kopog a kormánymű, járhatunk-e ilyen autóval vagy inkább nem javasolt? Biztonságosnak semmiképpen sem mondható, továbbá a kopogást gyakran követi olajfolyás, ekkor már nincs más választásunk, mint a szerviz felkeresése.

Az elektrohidraulikus szervoszivattyúkban a villanymotor segíti a szervo olaj keringetését. Mindezt egy vezérlőegység irányítja, melynek segítségével szabályozható a nyomaték, valamint a rásegítő erő. Meghibásodás során – például egy Skoda Fabia Koyo szervószivattyú esetében – a fenti rendszer hibás működése okozza a szervóhibák többségét.

A kopott alkatrészek miatt az autó veszíthet kormányzás közben az úttartásából, ezért is nagyon fontos, hogy minél hamarabb megtörténjen az alkatrész csere. Egy profi műhelyben szakszerű hozzáértésre számíthatunk, valamint menet kilométertől független garanciára.