Mik a legfontosabb pelenka típusok?

Mik a legfontosabb pelenka típusok?

Csakúgy, mint a legtöbb dologból ami a babákhoz köthető, úgy pelenka fajtákból is többfélét különböztethetünk meg. Az újszülött pelenka választása előtt érdemes jól körbejárni a család számára felmerülő opciókat. Választhatunk eldobható pelenkák, textilpelenkák és WC-be dobható pelenkák közül is. Természetesen ebben az esetben sincs egyértelmű álláspont arról, hogy melyiket a legérdemesebb használni. Nem világos, hogy a textilpelenkák mosásának nagyobb-e a környezetre gyakorolt ​​hatása, mint az eldobható pelenka kidobásának. Függetlenül attól, hogy melyik lehetőséget választjuk, számos szempontot figyelembe kell vennünk.

Eldobható pelenkák

A tipikusan fehér, eldobható pelenkák kétségtelenül a legkényelmesebb megoldást nnyújtják. Nem kell mosással, rögzítéssel vagy betétekkel foglalkoznunk. Az eldobható pelenkák azonban tele lehetnek vegyi anyagokkal és egyéb potenciálisan káros összetevőkkel, például színezékekkel, illatanyagokkal, műanyagokkal, klóros fehérítővel és polimer gélekkel (nátrium-poliakrilát). Egy tanulmány asztmaszerű reakciókat talált egerekben a szokásos eldobható pelenkák által felszabaduló vegyi anyagok miatt. Az abszorbens gélek légúti és bőrirritációt is okoznak.

Ha eldobható eszközöket szeretnénk használni, de nem tetszik az ötlet, hogy a méreganyagok olyan közel kerüljenek a baba bőréhez, léteznek barátságosabb lehetőségek is, amelyek pamutkeverékek, klór-, vegyszer- vagy gélmentesek. Ezeknek a pelenkáknak eltérő tapintású az anyaguk is, érdemes odafigyelni rá.

Mosható pelenkák és betétek

A mosható pelenkák egy másik lehetőség. Ezek a pelenkák egy öblíthető bélésből állnak, egy újrafelhasználható borításban. A betétek biológiailag lebomlanak, és csökkentik a textilpelenkáknál jellemzően szükséges mosási mennyiséget.

Szövet pelenkák

A textilpelenkák kezelése több időt igényel, de pénzt takaríthatunk meg, és állítólag kevesebb pelenkakiütést és korábbi bilire való tanulást eredményeznek. Ráadásul, ha biopamutot választunk, akkor el tudjuk kerülni a szövetekben előforduló mérgező anyagokat és műtrágya maradékot.

A szövet pelenkáknak többféle típuást és stílusát is megkülönböztethetjük. Az alap előrehajtogatott fazon külön vízálló borítással rendelkezik. A testhezálló fazon elasztikus derékpánttal és lábnyílásokkal, valamint tépőzáras vagy patentos záródású külön vízálló huzattal van kialakítva. Ha vízálló huzatú pelenkát választunk, kerüljük azokat, amelyek műanyagot, főleg PVC-t tartalmaznak. Ehelyett válasszunk gyapjúból vagy biopamutból vagy készültet.

Ruhapelenkák mosásakor kerüljük a kereskedelmi forgalomban kapható öblítőket, fehérítőket és erős vegyszereket tartalmazó mosószereket. Válasszunk illatmentes, természetes, biológiailag lebomló összetevőket tartalmazó mosószereket, hogy elkerüljük gyermekünkre potenciálisan károsan ható vegyi anyagokat. A környezetbe kerülve a maró klóros fehérítő szerves kloridokat képezhet, amelyek akár rákot is okozhatnak, valamint fokozzák a problémákat a reproduktív, neurológiai és immunrendszerben.

A pelenkákon túl oda kell még figyelni, hogy a babapopsi törlőkendő is megfelelő minőségű legyen és a pelenkához hasonlóan a popsitörlő is biztonságos legyen a pici egészségére és akár a környezetre nézve is.